Use double quotes to find documents that include the exact phrase: "aerodynamic AND testing"

TISZAUJVAROS, HUN—Canada’s Mathis Beaulieu celebrated his 18th birthday this week by winning his first major international triathlon race on one of the greatest stages in the sport on Sunday.

The 18-year-old Quebecer dusted the field to win the Europe Triathlon Junior Cup race in Tiszaujvaros, Hungary with a time of 36:25 in the 88-man field that battled over two days at the world-renowned race.

“It’s pretty fun to be able to get this first win (on the week of my birthday). I hope to get another podium next week in Tabor (Czech Republic),” said Beaulieu.

Chile’s Andree Buc was the next best finisher 13 seconds back in the silver-medal position, edging out Hungary’s Zalan Hobor who settled for third in the photo finish. Both athletes stopped the clock at 36:38.

Beaulieu, who won the Canadian Championships one week ago, qualified for Sunday’s final after winning his semifinal heat on Saturday. The hot prospect was solid in all three disciplines of the super sprint distance race that consists of a 500-metre swim, 12-kilometre bike and a 3.3-kilometre run.

“The first swim was pretty brutal, and everybody was pushing extremely hard on the bike so it made the race really hard, but when it came to the run I felt good and decided to push,” said Beaulieu.

The 21st Tiszy race boasts a unique format where athletes are divided into three semifinal heats held on Saturday. The top-nine athletes in each of the three men’s heats, followed by the next three fastest times, advanced to Sunday’s final. Beaulieu won his first national championship title one week ago in a similar format.

Fellow Quebecer, Alexandre Leblanc, was 23rd at 37:58. Nicolas Bolouri, of Dorval, Que., stopped the clock at 39:39 for 29th spot.

Montreal’s Clara Normand was the top Canuck in the junior women’s race. Normand clocked-in at 45:32 for 26th spot. Victoria’s Jamie Harker qualified for Sunday’s final, but did not finish the race, leaving her in 30th place overall. Quebec’s Shelby Lajeunesse was 42nd.

Hungary athletes celebrated the top-two spots on the junior women’s podium. Lili Dobi was first at 41:07. Romina Nadas ran to the silver medal at 41:14. Austria’s Tabea Huys grabbed the bronze medal with a time of 41:20.

Complete Results:

ABOUT TRIATHLON CANADA
Triathlon Canada is the governing body of the sport in the country. Triathlon Canada’s more than 22,000 members include athletes, coaches and officials from the grassroots to elite levels. With the support of its valued corporate partners – 94 FORWARD, 2XU Canada, Training Peaks, Subaru Canada– along with the City of Victoria, Government of Canada, Canadian Olympic Committee, Canadian Paralympic Committee, and Own the Podium, Triathlon Canada develops Olympic, Paralympic and World Champions in all race disciplines. For more information on Triathlon Canada, please visit us at www.triathloncanada.com

*****

FOR MORE INFORMATION:

Chris Dornan

Triathlon Canada

T: 403-620-8731

E-mail: chris.dornan@triathloncanada.com

TISZAUJVAROS, HUN—Le Canadien Mathis Beaulieu a célébré son 18e anniversaire cette semaine en remportant sa première course de triathlon internationale majeure sur l’un des meilleurs parcours du sport dimanche.

Le québécois de 18 ans a surpassé tous ses adversaires pour remporter la course de coupe européenne junior de triathlon à Tiszaujvaros, en Hongrie, avec un temps de 36:25 parmi les 88 concurrents qui se sont affrontés pendant 2 jours sur le parcours de renommée mondiale.

« C’est vraiment plaisant d’avoir cette première victoire la semaine de ma fête. J’espère encore monter sur le podium la semaine prochaine à Tabor (République tchèque), » commente Beaulieu.

Le Chilien Andree Buc a terminé deuxième à 13 secondes du meneur, dépassant le Hongrois Zalan Hobor, qui a dû se contenter de la troisième place à la photo d’arrivée. Les deux athlètes ont réalisé un temps de 36:38.

Beaulieu, qui a remporté les championnats canadiens la semaine dernière, s’est qualifié pour la finale de dimanche après avoir remporté sa vague de demi-finale samedi. Le jeune athlète prometteur a bien performé dans les trois disciplines de la course de vitesse, soit 500 m à la nage, 12 km en vélo et 3,3 km à la course.

« La première étape à la nage a été vraiment difficile et tout le monde poussait vraiment beaucoup en vélo, alors ce n’était vraiment pas facile, mais je me sentais bien à la course et j’ai décidé de tout donner, » explique Beaulieu.

La 21e course de Tiszy présente un format unique dans lequel les athlètes sont divisés en trois demi-finales qui ont lieu le samedi. Les 9 meilleurs athlètes de chaque vague masculine, suivis des 3 temps autres meilleurs temps, avancent pour la finale de dimanche. Beaulieu a remporté son premier titre national la semaine dernière dans un format de course similaire.

Son compatriote québécois Alexandre Leblanc a terminé 23e en 37:58. Nicolas Bolouri, de Dorval, au Québec, a arrêté le chrono en 39:39 et terminé en 29e place.

La Montréalaise Clara Normand a obtenu le meilleur résultat chez les Canadiennes juniors. Elle a réalisé un temps de 45:32, bon pour la 26e place. Jamie Harker, de Victoria, s’est qualifiée pour la finale de dimanche, mais elle n’a pas terminé la course, la plaçant au 30e rang. La Québécoise Shelby Lajeunesse a terminé 42e.

Des athlètes hongrois ont terminé aux deux premiers rangs sur le podium junior féminin. Lili Dobi était première en 41:07 et Romina Nadas a remporté l’argent en 41:14. L’Autrichienne Tabea Huys s’est emparé du bronze en 41:20.

Résultats complets

À PROPOS DE TRIATHLON CANADA
Triathlon Canada est l’organisme directeur du sport au pays. Triathlon Canada compte plus de 22 000 membres, dont des athlètes, des entraîneurs et des officiels, de la base à l’élite. Avec le soutien de ses partenaires d’affaires – 94 FORWARD, 2XU Canada, TrainingPeaks, Subaru Canada – ainsi qu’avec la ville de Victoria, le gouvernement du Canada, le Comité olympique canadien, le Comité paralympique canadien et À nous le podium, Triathlon Canada développe des champions olympiques, paralympiques et mondiaux dans toutes les disciplines de compétition. Pour plus d’informations sur Triathlon Canada, visitez notre site au www.triathloncanada.com